Har fått et helt annet forhold til kroppen min

Vendepunktet for Guro kom da hun fylte 50 år i fjor sommer.

Foto: @olemh

Guro Fostervold Tvedten har det siste halve året gått gjennom en slags oppvåkning eller treningsrenessanse. Til tross for at ektemannen Håvard Tvedten er tidligere håndballproff, storebroren er det hun kaller en av Norges beste på trening og at hun er bestevenninne med Gro Hammerseng-Edin, så har ikke det vært nok til å inspirere til aktivitet.

– De har imponert meg, men ikke inspirert meg. Noe som er en stor forskjell. Man trenger kanskje noen som ligner på seg selv, for det føles tryggere. Hvis noen, som er mer på ditt eget nivå får til noe, så gir det håp om at man selv også kan prestere.

Drømmeprogram

Vendepunktet for den tidligere TV 2-profilen kom da hun fylte 50 år i fjor sommer. Hun hadde lenge ønsket seg et treningsprogram som passet for akkurat henne, en som nesten hadde gitt opp trening. Og et som var lett å følge og supereffektivt. Dette hadde de to sporty brødrene hennes fått med seg. Til KK har Guro tidligere fortalt om gaven:

– Jeg har brødre som har vært toppidrettsutøvere i friidrett, fotball, sykkel og triatlon. De har sett på min jojo-trening i mange år og sett hvor feil jeg har trent; alt for hardt og uten en plan.

– Til min 50 årsdag fikk jeg et innrammet 50 ukers drømmeprogram der jeg kan gå inn, uten å tenke, og bare følge et program som er tilpasset alderen min og mitt ønske om å komme i bedre form, men på en bærekraftig måte.

Guro har lenge vært veldig aktiv på Instagram og delt både stort og smått fra hverdagen sin med sine følgere. Da hun så «treningslyset», var det derfor intet unntak. Det som imidlertid skjedde da, var at Guro selv ble påvirket. For mange ønsket å få et innblikk i hennes treningsregime. Dette fikk henne til å lage en treningsapp inspirert av eget treningsprogram, hvor man kan abonnere på tilpasset program. 

– Man vet jo at man bli gladere når man gjør noe meningsfylt sammen med andre, og det er jo det som skjer med «Pinne for livet» Guros drømmeprogram. Jeg har samlet masse herlige folk i en app som skal trene seg sterkere mot en hverdag med mer overskudd og energi og det gjør meg bare så sprudlende lykkelig, forteller hun engasjert til KK.

SØSKEN: Guro Fostervold Tvedten sammen med storebror Knut Anders Fostervold. FOTO: Privat

Gamle feller

Broren til Guro, Knut Anders Fostervold, har laget øktene i programmet som er bygget på regimet hun fikk i sommer. Guro forteller at han har den øverste topptrener-utdannelsen i Norge gjennom Olympiatoppen og har dessuten vært toppidrettsutøver på både sykkel og som kaptein i Molde Fotballklubb. Selv sier han dette om treningsprogrammet: 

– Jeg lener meg først og fremst på Olympiatoppen sine prinsipp om trening og hva som er effektiv og helsemessig riktig trening både muskulært og for hjerte/karsystem. En blanding mellom intensive, men kontrollerte hardøkter tilpasset den enkeltes nivå og rolige lavintensive økter, men også litt lavterskel styrketrening som er beviselig viktig for både fysisk og mental helse og ytelse.

For Guro selv har det handlet mye om å ikke gå i de samme fellene som før.

– Jeg er veldig lite opptatt av vekt, som ofte er en felle man går i. Det har ihvertfall vært min tidligere motivasjon og da fikk jeg ikke treningen til å vare. Tidligere har jeg dessuten tenkt at jeg måtte trene så innmari hardt. Det var ikke spesielt bærekraftig eller gøy. Da endte jeg opp med å grue meg til neste økt

Slik er det ikke nå. Guro forteller at hun har mer overskudd, er mer kreativ og generelt er mye gladere. Samtidig som hun er blitt sterkere, både fysisk og mentalt.

– Hva har du gjort med det ekstra overskuddet?

– Jeg har blant annet laget en treningsapp da, ler hun med en trillende latter før hun utdyper:

– Jeg har fått et helt annet forhold til kroppen min, jeg føler meg sterkere og retter meg automatisk mer opp i ryggen. Alle sier at det å trene er bra for hodet, noe jeg har fnyst litt av tidligere. Men jeg kjenner jo at det er nettopp det samtidig som det er bra for selvtilliten og en generell følelse av harmoni. Samtidig tør jeg å ta litt plass igjen og det er deilig å kjenne på.

TØFFE DAGER: Guro har skjønt at det er viktig med aksept for at tøffe dager er en helt naturlig del av det når man legger ut på en treningsreise. For alle har dager som er tyngre. FOTO: NICKI TWANG

Overgangsalderen

For det er mange temaer hun har lyst å ta opp. Noe hun nå får gjort blant annet gjennom podkasten som er i treningsappen.

– Jeg er jo på vei inn i overgangsalderen og det vil jeg blant annet snakke mer om og dele mer om.

– Hvordan er det å finne overskuddet til å trene når man er i overgangsalderen?

 – Det er viktigere enn noen gang. Overgangsalderen er jo en lang reise, og vi vet jo at fysisk aktivitet er spesielt bra også i de årene.  

Hun innrømmer at det ikke er like lett hver dag. Selv har hun alltid vært en sånn som har satt datoer for når hun endelig skal komme i gang med treningen, uten helt å ta innover seg at en livsstilsendring varer hele året.

Guros nøkkelfilosofi, som hun også har flettet inn i treningsappen, er å senke nivået av press og stress. At det er greit å trene i et roligere tempo, gå motbakker fremfor å løpe. Rett og slett skynde seg langsomt. 

– Er fortsatt rom for å ligge på sofaen og spise godteri?

 – Ja absolutt, vi ler jo litt av det her hjemme, at jeg har bestilt et treningsopplegg av broren min som skulle være så effektiv at det blir mest mulig tid til overs på sofaen! Det er denne balansen, som jeg aldri har fått helt til tidligere, for det er ikke svart eller hvitt. Derfor vil jeg heller ikke ha fokus på vekt i appen. For jeg tenker at når du trener mer, spiser du bedre og sunnere, det kommer av seg selv. Men det å skulle konsentrere seg om alt på en gang tror jeg kan trigge den sabotøren som vi alle bærer med oss. Og så blir det «overload» av krav på alle fronter.

»Må man kjøre seg helt ned i kjelleren for å få effekt av trening? Jeg har trodd på det i alt for mange tiår. Det har ikke vært bra nok om jeg ikke har hyperventilert og nærmest besvimt etter endt økt. Det er som om at jeg har definert meg selv innenfra som en toppidrettsutøver (sykt!). Så har jeg vært så utslitt etter øktene, at jeg umiddelbart har grudd meg til neste gang jeg skal trene. Da jeg fikk drømmeprogrammet til min 50 årsdag, så måtte jeg tenke helt nytt etter så mange år i fastlåste mønster. Istedenfor å måtte sove etter hver økt, fikk jeg for første gang på mange år, energi og overskudd av å trene. Jeg ble glad, jeg retter meg opp i ryggen, jeg føler meg bedre i mitt egen skinn og jeg er blitt sterkere, fysisk, men også mentalt. Hvordan er det mulig, når jeg ikke pusher så hardt som jeg gjorde før? Bærekraft er et moteord som er i ferd med å vannes ut. Men i denne sammenhengen har det en funksjon. For meg har det å trene på en bærekraftig måte vært nøkkelen til helt nytt forhold til ordet treningsglede. Nå opplever jeg det faktisk som en glede, noe som styrker meg og som jeg kan ha med meg over tid. Noe som gjør livet mitt tryggere og der jeg tar mer plass hos meg selv. Jeg unner aller å få den følelsen. Derfor har jeg laget «Pinne for livet» – Guros drømmeprogram. Er det håp for en periodetrener som meg, med masse usunne vaner som har ventet hver gang jeg har gitt opp treningen, så er det håp for alle. Absolutt alle. Også deg. For denne gangen er motivasjonen helsen vår, å være her for de vi er glade i, så lenge som mulig. Å komme seg ut, ut av sofaen. En pinne om gangen. Jeg hadde elsket om du ble med meg på reisen mot bedre helse i 2025. Og NB. Du finner ikke kaloritelling og veiing hos meg. Min erfaring er at beveger man seg mer, spiser man også bedre. Man trenger ikke å pushe det. Heller. Guro»

Leid ut i skogen

 – Du sier at tenk at du skulle bli 50 år før du fant denne nøkkelen, men er det andre ting som du har lært med alderen?

 – Det er jo en bok i seg selv, og alle disse tingene snakker jeg om i podkastene i appen. Men ja, det veldig mange ting jeg har lært. I gamle dager hadde jeg, med min alder, sikkert bare blitt leid ut i skogen, siden jeg er ferdig med å føde barn, og blitt forvist til en eller annen utpost. Det er nye tider, heldigvis, der vi som 50-åringer både har en stor verdi og fortsatt kan utføre masse i livet. Det er mange ting jeg har reflektert over, for når man har levd et langt liv, ser man flere sammenhenger og kompleksiteten i det å være menneske.

Selv om treningsappen er lansert, betyr ikke det at sjefen sjøl kan ligge på latsiden. Hun trener det samme programmet som brukerne. I tillegg jobber hun ut innhold for ukene som kommer: bilder, podkast, tekst, oppskrifter. Hun legger til at neste inntak i appen er 10. februar.

– Hvis noen hadde sagt til deg for noen år siden at du kom til å bli en friskus som lager treningsapp, hva hadde du svart da?

– Jeg hadde ledd meg ihjel. Men når det er sagt: Jeg skjønner folk som syns det er forvirrende og tungt å komme i gang, de ligner jo på meg. Så jeg har dermed veldig gode forutsetninger for å lage noe som treffer blink. 

Trenger man en app?

Christina Gjestvang er førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole og har forsket en del på treningsatferd. 

– Man trenger ikke en app for å trene regelmessig. Men det kommer selvfølgelig an på hvem man er. Noen har større behov for oppfølging- enten det er gjennom en app eller av en personlig trener for å komme seg ut og i aktivitet. Mens for noen holder det å bare kjøpe seg et par nye joggesko for å komme seg ut. 

Gjestvang har vært med på å gjennomføre et forskningsprosjekt hvor de undersøkte hvordan en gruppe kvinner reagerte på oppfølging når det kom til trening. Felles for kvinnene var at de alle var inaktive før treningen startet og hadde fedme – såkalt en BMI på over 30. Studien viste at det ikke var forskjell på hvor motiverte de var når det kom til trening etter en periode med oppfølging. Både digital oppfølging og fysisk oppfølging ga liten effekt på motivasjon, barrierer og selvopplevd helse etter 20 ukers oppfølging. 

Hun mener dessuten en app hvor man møter likesinnede kan være mer motiverende enn om en lite trent person skal få råd og veiledning av en supermosjonist. Det handler om å møtes på samme linje. Og støtter dessuten ideen om et treningsregime som legger vekt på å skynde seg langsomt. 

– Det kan virke som dette er en ganske pedagogisk app, med en realistisk tankegang rundt oppstart av trening sier hun.

https://www.kk.no/helse/har-fatt-et-helt-annet-forhold-til-kroppen-min/82505187